Dijete

10 najčešćih zabluda o dijeti

10. Mart 2009.

Postoje stotine pravila prilikom držanja dijete, ali da li bi trebalo baš svih da se pridržavamo? hajde da razotkrijemo neke od najčešćih mitova o dijetama...

Mit: Ne mešajte ugljene hidrate i proteine
Istina: ova tvrdnja, veoma popularna u poslednjih desetak godina, nije tačna. Kako je otkriveno, varenje ovih nutritienata se obavlja u različitim delovima alimentarnog kanala, tako da je apsorpcija laka. Ne samo da biste trebali da kombinujete namirnice bogate proteinima i ugljenim hidratima, već bi to trebalo da bude pravilo.

Mit: Postoje specijalne dijete uz čiju pomoć gubite salo i centimetre sa određenih deklova tela
Istina: Ovakva dijeta ne postoji. Svaka osoba drugačije deblja i masne naslage se skupljanju u različitim zonama. Ali kada jednom počnete da mršavite, mršavite u svakom delu tela podjednako - a tek kada se sve zone smanje, počeće da nestaje salo i sa "kritičnih" mesta.

Mit: Što kasnije jedete, to ćete se više ugojiti
Istina: ne postoji veza između kalorija i vremena. S jedne strane, trebalo bi da izbegavate da jedete previše kasno u toku dana, pogotovo ne pre spavanja, zbog nesanice koju ćete verovatno imati. Ali jesti u osam ili devet sati uveče nema nikakve veze sa oblikom tela. Svaka osoba mora da unese određenu količinu kalorija i nema veze kada ni u koliko navrata ćete te kalorije uzeti. Ipak, za metabolizam je najbolje da jede lagana jela, nekoliko puta dnevno.

Mit: Što manje jedete, bićete mršaviji
Istina: Osećati glad NIJE DOBRO! Ukoliko umanjite unos kalorija, jedino što ćete dobiti je uništen metabolizam. Ukoliko jedete manje nego što bi trebalo, eventualno ćete usporiti metabolizam, početi da osećate vrtoglavicu i umor. Uskoro će vam takva dijeta dosaditi, ali kada poželite da se vratite u normalu, imaćete želju da jedete više nego ranije. Da bi izbegli ove psihološke i fizičke probleme, saznajte koliko vam je kalorija zaista potrebno.

Strane: 1 2


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8

Prikazano 1-5 od 38 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje