Fitnes

Ravan stomak bez mnogo muke

26. Oktobar 2007.

Glavni zadatak trbušnjaka je da drže telo uspravno, a istraživanja pokazuju da loše držanje uspavljuje mišiće i pravi prepoznatljivu i ne baš privlačnu "kegla" figuru. Zato:

SEDITE PRAVO - dok god se budete grbili nad kompjuterom ili za stolom, vaši stomačni mišići će izgledati i biti opušteni i kada ustanete. Kada konačno odlučite da držite kičmu pravo kao što su nas učile mame, odmah ćete izgledati bolje, mršavije i zategnutije.

HODAJTE USPRAVNO - Prava leđa, stomak uvučen, glava uzdignuta - to je pravi način da hodate kroz život. Balerine to rade tako lako, ali pravilno držanje može zadati muke nama običnim ženama jer zbog čestog naginjanja bočni trbušni i mišići donjeg dela leđa su opušteni.

PILATES - Da vratite struk i ravan stomak pomažu lake pilates vežbe koje za samo mesec dana mogu da vrate stas u sasvim pristojnu kondiciju.

Vežba 1. Lezite na leđa sa rukama ispod glave koju malo podignete tako da možete videti sopstvene kukove, a noge podignite u ravan kukova. Ispravite prste na nogama i: udahnite dok spuštate noge prema podu. Pokušajte da ih spustite što je moguće niže, ali ne i da dotaknete pod. Izdahnite dok podižete noge u početni položaj. Počnite sa četiri ponavljanja, a cilj je bar osam.

Vežba 2. Lezite na stomak sa rukama pored tela, dlanovima okrenutim na gore. Naslonite čelo na pod. Gledajte ispred sebe dok uz pomoć leđnih mišića podižete stomak, pa grudi, glavu, ruke. Pazite da vam telo bude ukrućeno. Ponovite šest puta. Ispružite ruke tako da dlanovima dodirujete pod. Zadržite gornji deo tela na podlozi dok podižete pomalo raširene noge dokle god možete. Kratak predah, pa ponovite, ukupno šest puta.

Vežba 3. Ovo je istezanje koje se primenjuje u jogi. Pokušajte da ga radite jednom dnevno, posebno posle dugog sedenja. Stanite pravo sa nogama blago raširenim u širini kukova. Zakoračite veliki korak levom nogom savijajući koleno tako da je butina gotovo paralelna sa podom, ali koleno ne sme biti ispred prstiju na nogama. Okrenite desnu nogu tako da luk desnog stopala "gleda" u petu levog. Podignite ruke iznad glave, dlanova okrenutih jedno prema drugom, kukova i ramena uperenih pravo. Ostanite u tom položaju 30 sekundi, pa promenite nogu.

Pravilno sedenje teško je zadržati posle osam sati provedenih za stolom. Ali čak i sedeći možete da uradite nekoliko vežbica koje će terati stomak da bude ravan. Prvenstveno, istegnite kičmu bar dva puta za vreme dugog sedenja:

Vežba 4. Sedite na ivicu stolice, noge pravo postavljene jedna pored druge. Pljesnite rukama, prepletite prste i podignite ruke iznad glave. Izvucite mišice stomaka i donjeg dela leda kako bi rastegnuli kičmu. Gledajte napred. Zadržite položaj 5-10 sekundi, pa raspetljajte prste i protresite ruke, zatim ih spustite sa strane i dalje držeći kičmu uspravno. Izdahnite duboko, udahnite polako, izdahnite ponovo i opustite mišice ramena, ruku, vrata i vilice. Stezanje i vežbanje mišića je samo pola bitke, kažu strucnjaci, Druga polovina je istezanje.

Vežba 5. Mislite o nečemu prijatnom, pomoćiće da opustite ramena. Stanite ispravljeni, lopatica povučenih, izbačenih ramena. Prepletite ruke iza leđa kao na slici, uhvatite prste jedne ruke prstima druge ako možete, a ako ne možete, uvrnite mali peškir u tubu, stavite ga u ruku koja vam je sa gornje strane, uhvatite sa donjom i približite šake što više možete. Rukom koja je odozgo povucite donju koliko vam je prijatno, dišući jednakim udasima 30 sekundi. Opustite ruke, pa ponovite sa drugom rukom.

Vežba 6. Sedite pravo na ivicu stolice i položite šake na zadnjicu. Povucite jednu prema drugoj lopatice ramena, uvucite stomak i izbacite grudi što više. Pažljivo pustite da vam padne glava unatrag koliko vam je to prijatno, pa se zadržite u tom položaju 10 sekundi, uz duboko disanje. Ovu vežbu praktikujte polovinom jutra i polovinom popodneva da rasteretite mišiće.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 53 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje