Posao

Ekskluzivni intervju - Dejvid Loren

15. Novembar 2010.

Tekst: Aleksandra Stevanović

Za one koji ne znaju, Dejvid Loren je sin kreatora Ralfa Lorena, živi u Njujorku i predsednik je odeljenja za reklamu, marketing i korporativne komunikacije. Takođe, Dejvid Loren je pionir prodaje na Internetu – on je bio taj koji je lansirao kompanijin veb-sajt 2000. godine i ostao na njegovom čelu od tada.

Ralf Loren sajt trenutno ima 50 miliona jednistvenih posetilaca godišnje iz više od 150 zemalja. Do septembra ove godine, samo su potrošači u Sjedinjenim Državama bili u mogućnosti da kupuju preko sajta. Nedavno je lansirana britanska verzija istog, i Dejvid Loren je posetio London kako bi prisustvovao svečanom otvaranju.


Kako ide posao?
Posao ide odlično uprkos svim teškoćama u ekonomiji. Prošla godina je za nas bila jedna od najuspešnijih zato što smo i uvek govorili da naši prozvodi nisu deo trenutnog trenda, već da je reč o proizvodima koji postaju sve bolji sa godinama.


Kada ste po prvi put počeli sa razvijanjem sajta, kako ste ga zamislili?
Bio sam inspirisan vizijom koju je moj otac kreirao – on je pionir marketinga luksuza i lajfstajl brendinga. Ja sam hteo da taj koncept prevedem u nove tehnologije. Nazvali smo ga "merchantainment" – kombinacija reči "merchandising" i "entertainment". Moj je cilj bio da kreiram kontekst i priče oko ovih divnih proizvoda, na isti način na koji Ralf Loren to čini u prodavnicama i u reklamama.


Možete li bliže objasniti pojam "merchantainment"?
Ako uđete u bilo koju od naših prodavnica videćete džemper od kašmira, ali on je smešten u sobu od mahagoni drveta i okružen starim fotografijama glamuroznog Holivuda, odjednom vidite proizvod kao nešto više od običnog džempera – sada je taj džemper ulaznica u svet glamura. Isto se dešava kad vidite naše reklame – kada vidite Penelopu Kruz kako sedi u sjajnim kolima ispred velelepnog doma, vi želite deo tog sveta, tog iskustva. Isto to radimo i online. Kreiramo kontekst oko proizvoda, tako da dok gledate proizvod koji je inspirisan jugom Francuske, preporučićemo vam odličnu banju koju možete da posetite. Na našem sajtu imate kontekst i priču, ne samo proizvode.


Kada ste počeli sa prodajom online?
Krenuli smo 2000., baš kada je prvi Internet mehur bio u procesu pucanja. Svi su mislili da je to opasna investicija na kojoj ćemo izgubiti novac, ali mi smo imali viziju i brend dovoljno jak da nas provede kroz opasne vode. Tokom poslednjih deset godina smo stalno beležili rast. Lansiranje sajta u Evropi je bio samo sledeći logičan korak. U Britaniji smo imali prvu radnju van SAD, tako da je sasvim logično da tu bude i lansiran prvi sajt sa online prodajom.


Koliki je procenat prozvoda koje prodajete online?
O toj cifri ne govorimo, ali je sasvim sigurno da nam dobro ide. Može se reći da je to najuspešnija velika prodavnica, koja prodaje sve kolekcije i sve linije.


Kako se tokom ovih deset godina Internet menjao?
Potrošači su postali znatno opušteniji kad je u pitanju kupovina preko Interneta. Kada smo mi počeli, bilo je pitanje ko će uopšte da kupi novi proizvod. Da li će da kupe samo nešto u drugoj boji? A šta sa smokinzima i večernjim haljinama? A danas imamo i mušteriju za čizme od krokodilske kože koje koštaju pet hiljada dolara.
Takođe smo pustili mušterije da kreiraju sopstvene modele polo majica, i to je jedan od naših većih uspeha, i posebno je vezan za dostupnu tehnologiju. Korisnici mogu da zahtevaju određenu boju, ili određeni tip logoa ili monogram. To je dostupno jedino online i prodaje tri do pet puta više polo majica nego naše obične radnje.


Kuda dalje?
Naš je cilj da promenimo Internet na isti način na koji smo promenili modu. Mi smo bili prva modna kuća koja je imala liniju za dom i za decu. Prvi smo promenili korporativni brend, a ostali su dolazili kod nas da nas pitaju za viziju brenda. Prvi smo napravili virtuelnu slikovnicu za decu iz koje može da se kupuje. Ono što je apslutno najnovije, to je QR tehnologija, koja se sastoji iz aplikacije za mobilni telefon putem koje možete kupiti proizvod time što ćete prevući telefon preko reklame u novinama ili preko barkoda proizvoda u radnji.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 46 tekstova | Sledeća »


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje