Putovanja

Destinacije: Portugal

08. Septembar 2009.

Nada Grujić/foto: wikipedia

Portugal je jedna od sve popularnijih destinacija za odmor. Kako stići, kakav je smeštaj, hrana i šta posetiti – saznali smo od koleginice, novinarke Mirjane Stefanović, koja je ovog leta uživala u ovoj zelenoj zemlji bogate tradicije i kulture.

Kako stići

U Lisabon sam doputovala iz Santjago de Kompostele u Španiji, glavnog grada provincije Galicija. Santjago je treće po važnosti svetilište za katoličke vernike zato što se veruje da su u temelju gotske katedrale koja se nalazi u centru ovog srednjovekovnog grada zakopane kosti Apostola Jakova. Santjago je poslednja tačka na čuvenom hodočašću Kamino de Santjago. Budući da između zemalja Evropske unije ne postoje granice, autobuski prevoz između gradova funkcioniše po principu klasičnog međugradskog prevoza koji organizuju privatni operatori. Autobuska karta od Santjaga preko Viga (Španija) do Lisabona košta tridesetak eura i može se kupiti direktno u autobusu na stanici.

Smeštaj

Smeštaj sam pronašla putem Interneta, po preporuci sajta Wikitravel, na kom se za pojedine destinacije, naročito u Zapadnoj Evorpi, mogu naći sve praktične informacije i preporuke potrebne za planiranje puta. Shiado Hostel je otvoren u martu mesecu ove godine. Nalazi se u samom srcu Chiado distrikta, centralnog kvarta Lisabona u kom se nalaze kafići, tržni centri, a odakle se do gotovo svake lisabonske atrakcije može stići i peške. Hostel je fantastično sređen po IKEA dizajnu, veoma čist i ima devet soba od dvokrevetnih do šestokrevetnih, a za cenu od 20 do 30 EUR (za osobu u dvokrevetnoj sobi), pored smeštaja je obezbeđen doručak, kafa i cerealije su besplatne svakodnevno. U smeštaj je uključena i neograničena upotreba Interneta. Hostel je mesto susreta putnika svih uzrasta i sa svih strana sveta i za avanturiste je često zanimljivija opcija smeštaja od klasičnog hotela.

Strane: 1 2 3 4


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 72 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje