Putovanja

Stiven Hoking na bestežinskom letu

09. Mart 2007.

Stiven Hoking, britanski astrofizičar, sledećeg meseca će isprobati let u bestežinskim uslovima i to u posebno modifikovanoj letelici. Profesor je ceo život posvetio istraživanju gravitacije i smatra da bi "bio i red" da to napokon isproba.

Avion će tokom leta dostići visinu od 9,75 km, nakon čega ce naglo "zaroniti" 2,4 km da bi putnicima omogućio bestežinsko iskustvo u trajanju od 25 sekundi. Tokom uzleta putnici osećaju snažan pritisak, 1,8 puta veći od normalnog pritiska na zemlji. Druga dva mesta u letelici još uvijek su slobodna, a za njih će biti održana aukcija u dobrotvorne svrhe. Hokingov let sponzoriše američka kompanija "Zero Gravity" koja te letove inače naplaćuje 1915 dolara. Profesora, koji je gotovo potpuno paralizovan i kreće se u invalidskim kolicima pratiće medicinsko osoblje.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 72 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje