Roditeljstvo

Visoka moda za decu?

31. Oktobar 2011.

Tekst: Aleksandra Stevanović

Istraživanja su pokazala da prosečan trogodišnjak ume da prepozna zlatne lukove MekDonaldsa, a deca sve više i više govore o komadima odeće kao "moje Konversice" ili "moj Gap duks". Da li je ikako moguće zaštititi decu od brendiranja detinjstva?

U novoj knjizi "Toksično detinjstvo" autorka Sju Palmer, koja je inače i aktivista protiv povećanog izlaganja dece marketinškim kampanjama, kaže: "Sve više i više kompanija pokušava da kaže deci, a posebno tinejdžerima, koji su izuzetno osetljivi na pritisak od strane drugara i konzumentskog društva, kako posedovanje određenih stvari i brendova stoji u jednakosti sa osećanjem sreće".

U Britaniji je industrija dečije visoke mode multi-milionski biznis i sve više i više modnih kuća izbacuje linije namenjene najmlađima. Lanvin Petit, Littl Mark Džejkobs i Barberi imaju posebne linije u kojima običan dečiji kaput košta 315 funti (oko 36 000 dinara).

Istraživanje firme za osiguranja Šilas Vils pokazuje da dve trećine dece u Britaniji poseduje barem jedan dizajnerski komad odeće, a 40 procenata od te brojke ima barem jedan dizajnerski odevni predmet pre nego što napune dve godine. Oni su takođe izračunali da prosečna dečija garderoba godišnje košta opasnih 1677 funti (preko 160 000 dinara).

Dečiji indeks brendova, lista koju svake godine objavljuje PR firma Brend Ripablik, pokazuje da sportski brendovi poput Adidasa, Najki i Riboka redovno zauzimaju prva mesta u kategoriji "najpoželjnijih" robnih marki među decom. Ako ne verujete, pitajte manje imućne roditelje o glavoboljama koje im zadaju njihova deca kada pomenu neke od ovih patika, majici, trenerki i sličnog.

Prodajne statisktike koje je objavila robna kuća Džon Luis pokazuju da je dečija garderoba ozbiljan deo njihove prodaje: kupovina brendirane odeće je porasla za 28% i to u doba recesije, dve godine za redom. Nije ni čudo da se i Vivijen Vestvud, Klemens RIbeiro, Fred Peri i Levis priključuju dečijoj brendomaniji.

Kamila Rou, šef nabavke u Džon Luisu, kaže da sve zapravo potiče od kompetitivnosti roditelja: "Kada sam ja rodila svoje prvo dete pre 13 godina, niko nije kupovao dečija kolica zbog stila, već zbog praktičnosti. Sada je naš najpopularniji artikal Bagabu, kolica koja koštaju 250 funti, a roditelji kupuju i kožne torbe za presvlačenje koje koštaju više nego pojedine akten-tašne. U poređenju sa ranim detinjstvom moga deteta, kada je izbor uglavnom bio između meda, plave i roze boje, današnja moda za sasvim malu decu je izuzetno u trendu. Roditelji žele da im deca izgledaju drugačije, ali i da se pohvale kao su određeni artikal platili toliko-i-toliko".

Nikol Frost, osnivač sajta HalfPintChic kaže: "Ako pokušate da kažete tinejdžeru da nije bitno da njihove patike nisu Konvers, gledaće vas kao da ste sišli s uma". Da li bi se trebalo opirati ovakvoj navali na brendove? Do određene tačke, kaže Frost. "Treba da dozvolimo deci da budu deca. Zapitajte se - da li biste zaplakali ako isprljaju komad odeće koji košta basnoslovno, a isto pitanje postavite i njima. Ako je tako, onda ne bi trebalo da ga kupite."

Stručnjaci kažu da je uzalodno pokušavati da odgajate decu da budu "slepi za brendove". Umesto toga, kada napune 8 ili 9 godina, razgovarajte s njima o brendovima i marketingu. Zašto misle da su određeni brendovi kul? Kako vas oglašivači teraju da želite određeni komad odeće? Zašto mislite da biste bili srećnoji ako posedujete nešto?

Ali, pre svega, nemojte da pričate o dizajnerima i brendovima. Deca vas slušaju i onda kada mislite da su okupirana nečim drugim. I nemojte da vam glavna zabava bude odlazak u šoping. Provedite vikend sa decom napolju, vozite bicikl ili se bavite nečime što će na drugačiji način zaokupiti njihovu pažnju - na primer, naučite ih da naprave nešto. To je jedini način da ih učinite otpornim na komzumerizam, kaže Sju Palmer.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 34 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje