Roditeljstvo

Barbika bez gaća

28. Novembar 2011.

Tekst: Aleksandra Stevanović

Pukim slučajem su nam u ruke došle dve nove Barbike iz kolekcije Charm School – Škola za damsko ponašanje, i nismo mogli a da ne primetimo kako lutke iz date kolekcije ne nose gaćice ispod veoma kratke školske uniforme. Da li su ovo zaista modeli na koje treba da se ugledaju devojčice?


Verovatno u celoj priči postoji neko budalasto objašnjenje kako pravljenje gaćica košta kompaniju dodatnih 10 centi po lutki ili nešto slično i kako ekonomski razlozi opravdavaju izostanak komada odeće koji bi ionako bio odbačen kada se dete počne igrati sa lutkom.

Ali, ne smemo zaboraviti da je ova naivna igračka jedan od načina na koji se dete upoznaje sa svetom odraslih i na određeni način socijalizuje. Kako može lutka koja košta priličnu količinu para i kao takva je statusni simbol, da devojčicama na suptilan način poručuje da ne treba da nose donji veš? Na stranu seksualizacija (iako uopšte nije naivna), šta je sa higijenom i zdravljem? Da ne spominjemo kako je ovakva lutka pravi pedofilski raj.


Vrhunac ironije je taj što ova lutka pripada kolekciji „obrazovane“ Barbike – ona ide na koledž, ili preciznije u Charm School – Školu lepih manira za dame. Iz ovoga se bez ikakvih problema može izvući veoma neveseo zaključak – obrazovane žene i dame ne nose gaćice. Mi dopuštamo da nam donji deo anatomije bude izložen pogledima (Barbika nosi mini-suknju), vremenskim prilikama i neprilikama i nehigijeni bilo kog mesta na koje izaberemo da sednemo.

Ostavljamo vašoj savesti da li ćete dopustiti detetu da se igra sa ovakvom lutkom.

(Napominjemo da je potpisnik ovih redova veoma liberalna osoba, ali što je mnogo, mnogo je.)


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 34 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje