Saveti

Živela žalfija!

29. Novembar 2010.

 

Jos je rimski pesnik Katon rekao: "Zašto umirati prerano, kad u vrtu ima žalfije?"

 

Žalfija, biljka odvajkada poznata u kulinarstvu i lečenju, je jedna od biljaka iz roda Salvia, i najčešće je upotrebljavana ona čije je latinsko ime Salvia officinalis. Postoje i druge podvrste, od kojih neke imaju i psihoaktivno delovanje.

Čaj od žalfije ima antibiotsko dejstvo, a pripremljen na odgovarajući način, ima čak i mogućnost prevencije kancera.

U ovim hladnim danima, kada cu kapljične infekcije svuda oko nas, priprema čaja od žalfije za ispiranje grla viši se na sledeći način: na pola litra vode dodati jednu supenu kašiku žalfije i ostaviti desetak minuta da biljka ispusti eterična ulja neophodna za antibakterijsko dejstvo. Procediti i grgoljati oko pola čaše, najbolje posle pranja zuba pred spavanje.

Kad je u pitanju čaj od žalfije za prevenciju kancera, prema Dr Rudolfu Brojsku, autoru "Totalne terapije", ova se ulja moraju u potpunosti iskuvati.

To se radi na sledeći način: jedna supena kašika žalfije se ubaci u sud sa pola litra ključale vode i kuva - vri - tačno tri minuta. Potom se skine sa vatre i procedi, i ostavi da se ohladi.

Ovaj se čaj pije mlak, bilo kad u toku dana, s tim da dnevna doza ne pređe četvrtinu litra. Brojs kaže da se ovaj čaj treba piti svakog dana tokom čitavog života i da je to jedan od najvažnijih koraka ka očuvanju dobrog zdravlja do duboko u starost.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 214 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje