Saveti

Bezbedna rešenja za jutarnje mučnine

06. Jul 2012.

Stiglo nam je dosta vaših pitanja u vezi sa trudnoćom, te ćemo pokušati da odgovorimo na neka, kao na primer šta se može uraditi kada patite od mučnine u trudnoći.

Iako je najbolje da konsultujete svog lekara, evo nekih rešenja koje predlažu Dr Roger Gedsbi sa Medicinske škole iz Vorika, Velika Britanija i Victoria Health, proizvođač i distributer prirodnih i alternativnih rešenja u vezi sa zdravstvenim problemima.

Gedsbi kaže da između 70 i 80 % žena u trudnoći pati od mučnine i da uzrok nije poznat. "Simptomi se često javljaju oko šest nedelja nakon prestanka menstruacije i obično se poboljšaju posle dvanaeste nedelje."

Većina žena ima blage simptome i to mahom ujutru, te se stoga i naziva jutarnja mučnina. Međutim, oko 30 posto žena ima teške simptome mučnine i povraćanja, koji mogu da traju sve do 20. nedelje. Iako je ovaj problem jako nezgodan, on ni na koji način ne ugrožava embrion / fetus.

Oko jednog procenta svih trudnica ima jako teške simptome zbog kojih ne mogu da zadrže nikakvu hranu i piće. U ovom slučaju se lekar mora kontaktirati odmah jer se rizikuje dehidracija i moguće je da će trudnica biti stavljena na intravenozno hranjenje.

Lekari ne vole da prepisuju lekove protiv mučnine, pre svega zato što se pre oko 50 godina desio ogroman skandal sa lekom taliomidom koji je prepisivan trudnicama. One su naknadno rodile decu sa rukama poput kratkih šapa / peraja na fokama.

Danas postoje bezbedniji medikamenti, pre svega antihistamini, čiji je glavni anti-efekat pospanost. Ove lekove mogu prepisati samo lekari, i ne preporučuju se ukoliko se na bilo koji način mogu izbeći.

Vitamin B6 se pokazao kao efikasan, a neškodljiv lek za simtome mučnine. Porazgovarajte o ovome sa svojim lekarem.

Akupresura na tački P6 na ručnom zglobu može da bude od pomoći, i postoje narukvice namenjene pre svega mučnini tokom vožnje koje su se pokazale efikasnim kod nekih trudnica.

Đumbir, bilo u keksu ili u piću (bezalkoholno pivo od đumbira) je još jedno bezbedno rešenje. Mnoge žene su zapazile da im kola-pića pomažu, kao i grejpfrut.

Još jedam efikasan način jeste lizanje kockica zaleđenog soka. To je nešto što možete sami napraviti sa pićem prema svom ukusu. Teorija kaže da je najveći problem sa jutarnjom mučninom nagomilavanje pljuvačke u ustima, koja, kad se proguta, uzrokuje mučninu. Ova činjenica ima logike kada se zna da se u pljuvački nalazi enzim pepsin, ili amilaza, koji rastvara šećer, i u ustima i u želucu. Veoma je moguće da su zato žene prijavljivale kako im prijaju vrlo slatka pića ili voćni šećeri.

Za one koji dobro vladaju engleskim, evo jednog sajta koji pruža podršku ženama koje pate od mučnine u trudnoći:

www.pregnancysicknesssupport.org.uk


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 214 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje