Supe i čorbe

Riblja čorba

06. Januar 2012.

Jedan posni recept za danas, iako se mnogi libe da ga prave, jer navodno, samo dunavski alasi znaju da naprave pravu riblju čorbu.

E, nije nego. Ovaj recept potiče od tata-Baneta, starog savskog splavara, i oproban je jako puno puta, i svaki put je uspeo. Evo kako ide:

Sitno iseckati jednu glavicu crnog luka i prodinstati je na maslinovom ulju sa jednim čenom belog luka (može i više ako volite). U ovo dodati tri kašike paradajz-pirea i dalje dinstati, ne na jakoj vatri. Ubaciti sitno iseckanu crvenu i zelenu papriku, krompir, šargarepu i paškanat, i stabljike celera sečene na krupne komade. Posoliti začinom C i dalje dinstati nekoliko minuta.

Naliti sa dosta vode, kocka za supu opcioalna, mora biti za supu od povrća. U vodu ubaciti malo suvog peršuna (ako koristite svež, on se dodaje pred kraj), nekoliko zrna belog bibera, alevu papriku (slatku ili ljutu; ako stavljate ljutu, onda ne mora tabasko sos), malo kima i dva lista lorbera. Oni koji vole sladje mogu da dodaju i kečapa po ukusu.

Ovo se kuva na tihoj vatri, još bolje u tučanoj šerpi jedno sat i po do dva. Proveravati stanje na svakih deset do petnaest minuta, da voda ne uvri. Ako uvri, dodajte još vode i proverite slanost.

Kad je krompir skuvan, dodaju se parčići ribe, što više vrsta, to bolje, najbolje ako su očišćeni od kostiju. To se kuva, opet na tihoj vatri još 20 minuta, da se riba skuva.

Kao i sarma, riblja čorba je još bolja drugog dana. Eto, to je cela mudrost. Ako znate da napravite dobru čorbu, znaćete da napravite i dobru riblju čorbu. Prijatno!


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6

Prikazano 1-5 od 26 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje