Svaštara

Premijera "Turneje" 8. oktobra

03. Oktobar 2008.

Ekipa filma «Turneja», srpskog kandidata za filmsku nagradu «Oskar», predvođena režiserom Goranom Markovićem najavila je beogradsku premijeru 8. oktobra u Centru «Sava», kao i njegovo učešće na 15 svetskih festivala, od kojih je deset u takmičarskom delu.

Kako je Marković istakao, ovo je njegov prvi ratni film u karijeri (radnja prati događaje iz 1993 i grupu glumaca koji su na turneji po ratištu), dragocena iskustva sticao je kada je kao asistent režije snimao legendarnu «Užičku republiku». Film je sniman krajem 2007. godine u šamcu, Derventi, Prijedoru i Kozarskoj Dubici a realizovale su ga tri produkcijske kuće - „Testament films“ iz Beograda, „Balkan film“ iz Banjaluke i „Fos Film“ iz Zagreba.
“Turneja” koja je imala svetsku premijeru i do sada prikazana jedino na filmskom festivalu u Montrealu gde je osvojila dve prestižne nagrade - Goranu Markoviću dodeljeno je priznanje za najbolju režiju, i savez internacinalnih filmskih kriticara FIPRESCI proglasio je za najbolji film.
Glavne uloge tumače Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković….


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 110 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje