Svaštara

Noć Muzeja: Sanjajte otvorenih očiju!

15. April 2010.

Umetničko produkcijska grupa „Noć muzeja", 15. maja povezaće više od 40 gradova koji će samo u jednoj noći, od 18 do 2 časa, predstaviti bogat kulturni i umetnički sadržaj u čak 150 kulturnih institucija širom Srbije.

Noć muzeja se održava po sedmi put u Srbiji a ove godine pred više stotina hiljada posetilaca biće predstavljeni novi, atraktivni i zanimljivi kulturno zabavni sadržaji. U noći najmasovnijeg kulturnog spektakla biće otvorene i za širu javnost, do sada, nepoznate lokacije. Najbogatiji program svojim sugrađanima ponudiće Beograd sa više od 70, Novi Sad sa 40 i Šabac i Valjevo sa po 9 izložbenih lokacija, najavljeno je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja sadržaja manifestacije na nacionalnom nivou
„Za nas je prioritet da svake godine idemo korak napred i da našoj publici, ne samo u Beogradu, već i u celoj Srbiji pokažemo sadržaje koji su kvalitetniji i atraktivnijii u odnosu na prethodne godine. Ove godine našu ideju podržalo je čak 150 kulturnih institucija koje veruju da je uspeh postignut prethodnih godina obaveza ali i podstrek da se i ove godine krene sa istim entuzijazmom kao i prve godine“, izjavila je Ana Jovanović jedan od osnivača manifestacije „Noć muzeja“.
U Beogradu, sadržaji će biti raspoređeni u sedam gradskih zona a posetioci će moći da vide kako su izgledale i od kojih su se sve materijala pravile lutke od 19. veka do danas, da se upoznaju sa istorijom tetoviranja od Maora i Novog Zelanda, kako izgleda kuća u kojoj je živeo Đorđe Vajfert a kako nova postavka u Muzeju nauke i tehnike. Videće novi Muzej sporta i olimpizma predpremijerno otvoren za Noć muzeja. Probaće vino i med u kazamatima Vojnog muzeja ali i uzivati u bogatom muzičkom programu grupa „Sevdah bejbi“, „Intruder“, „Zemlja gruva“, “Inje“ i drugih. 
Oni koji se u toku noći zateknu u Novom Sadu moći će da uživaju u bogatom programu na 40 različitih lokacija i da se podsete kako je izgledala tipična vojvođanska ulica  s početka 19. veka, poznati mađarski Žolnaj nakit ali i da uživaju u skulpturama i objekatima na i u vodi.
Grad Šabac poželeće dobrodošlicu svim posetiocima  izložbom fotografija iz starih šabačkih fotografskih radnji, i predstaviti kako su izgledali fotoaparati i reklamni  plakati od davne 1844.godine. Za savremenu umetnost zaduženi su Škola za umetničke zanate i Udruženje likovnih stvaralaca.
U Subotici publika će sa vodičima i članovima pozorišnog ansambla krenuti u obilazak pozorišta u izgradnji, uživati u projekcijama predstava koje su nekada voleli, slušati  muziku raznovrsnih ansambala. Upoznaće se sa novim izgledom Gradskog muzeja i uživati u muzici Jožefa Nađa.
Iako nema svoj muzej, Svilajnac će se ove godine po prvi put priključiti manifestaciji i svoje sugrađane podsetiti kako je izgledao politički život u ovom gradu. Prikazaće odevne i upotrebne predmete resavskih zanatlija - abadžija, grnčara, opančara. Posetiocima će biti dostupne stare i retke rukopisne i štampane knjige, serijske publikacije i drugi knjižni materijal iz 19.veka. 
U Beloj Crkvi kulturni radnici su se pobrinuli da posetioci saznaju sve o reci Neri, rumunskoj kulturi, starim kostimima i pozorišnim predstavama. Kada se umore tu je predah uz priču zašto je čokolada već 4.000 godina najpopularnija poslastica na svetu.
Svi koji u ovoj ludoj noći posete Loznicu videće kako je izgledala narodna nošnja i tradicionalna srpska svadba u jadarskom kraju, a u bioskopskoj sali pogledaće filmske žurnale 60-tih i 70-tih.
Sremski Karlovci će biti obojeni festivalskim bojama. Na čak 21 lokaciji posetioci će moći da saznaju šta sve podrazumeva sremačka boemska atmosfera, kako je izgledala autentična gostionica  i novine i  časopisi iz 19.veka. Degustiraće se pčelinji proizvodi, vina i bermet i obilaziti vinski lagumi. 
U Valjevu će biti otvorena rekonstruisana kula Nenadovića i centralna zgrada Muzeja u kojoj će posetioce animirati umetnički performans „živi muzej“. Sa starih razglednica  podsetiće se kako je grad ranije izgledao a o novom Valjevu govoriće fotografije savremenih fotografa. Posetioci će moći i da pogledaju izložbu o pozorišnom životu u Valjevu, sa pratećim muzičko-scenskim performansom.
Svi zainteresovani mogu se detaljno informisati o lokacijama, programu i učesnicima  manifestacije na sajtu www.nocmuzeja.rs


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 110 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje