Svaštara

Kulturni spektakl na jednu noć!

10. Maj 2010.

Umetničko produkcijska grupa Noć muzeja 15. maja, u periodu od 18 do 02h, u Beogradu otvara vrata muzeja, galerija i izložbenih prostora grupisanih u sedam gradskih zona, najavljeno je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja programa manifestacije.

Program manifestacije rasporeden je u sedam zona a posetioci će moći da se podsete ali i da saznaju zanimljivosti iz domena savremene umetnosti, slikarstva, istorije, mode, filma, arhikteture, muzike.
U Etnografskom muzeju saznaće kako su izgledale dečije igračke, čime su se igrale devojčice a čime dečaci, od 19. veka do današnjih dana; kako su se igrala deca sa sela a kako deca iz grada, od čega su pravljene igračke, kako su se oblačile i gde su stanovale. Pogledajte šta sve može biti zanimacija za odrasle od strateških igara preko kolekcionarstva do video igara.
U Muzeju nauke i tehnike posetioci će premijerno moći da vide novu stalnu postavku koju čini 25 zbirki sa više od 700 eksponata, dokumenata i fotografija, kao i projekat rekonstrukcije muzeja. samo u noći manifestacije dvorište Muzeja nauke i tehnike biće mesto odličnog provoda uz svirku grupa INTRUDER i INJE, od 21 do 23h.
U Olimpijskom muzeju posetioce će dočekati vrhunski domaći sportisti a najhrabriji će imati šansu da udu u okršaj sa svetskom šampionkom u džudou, da fleksibilnost tela provere sa vicešampionskom sveta u fitnesu. Videće medalje sa prvih obnovljenih Olimpijskih igara, reket Miloša Crnjanskog, štafetnu palicu najbrže bele štafete na svetu i još mnogo toga....
U galeriji Istorijskog muzeja Srbije posetioci će videti kako su se tokom godina razvijale i menjale kasice u kome se čuvala uštedevina. Na drugoj lokaciji, u Konaku kneza Miloša saznaće sve o tetoviranju, kako je nastalo i razvijalo se, a sve kako bi posetiocima predstavili istorijat i evoluciju tetoviranja od praistorije, preko Maora i Novog Zelanda, Japana, Afrike, preko Evrope do savremene Srbije. Kako bi ugodaj bio kompletan moći će da uživo posmatraju proces tetoviranja.
Manifestaciji se po prvi put pridružio i Medija centar Odbrana (Dom vojske), koji raspolaže zbirkom sa više od 1.500 umetničkih dela, svih generacija naših poznatih slikara ali i inostranih stvaralaca.
Program u Vojnom muzeju tradicionalno će startovati zvukom fanfara a posle sedam godina posetioci će ponovo moći da vide deo stalne postavke koja se odnosi na Drugi svetski rat. samo za Noć muzeja po prvi put biće izložena i mašina za šifrovanje Enigma kao i sablja čoveka koji je bombardovao Beograd 1941. godine
U Dvorskom kompleksu po prvi put će za posetioce biti otvoren jedan od omiljenih kraljičinih objekata, danas poznatija kao slamnata kuća. Zavirite u intimni život kraljice Marije Karadordević, u njen umetnički atelje i uspomene iz detinjstva.
Postavka Muzeja istorije Jugoslavije sagledava položaj žena u doba socijalizma. Pogledajte kako su se žene emancipovale, obrazovale ali i kako su se borile za svoju samostalnost. U okviru Muzeja biće otvoreni i stari muzej, kao i Kuća cveća.
Za muzički štimung, u baštama muzeja i galerija, biće zaduženi poznati bendovi ali i beogradski d-jevi : Intruder, Inje, Zemlja gruva, sevdah bejbi sa d setom, Horkestar i drugi.
Tokom Noći muzeja osmišljen je i program za najmlade koji će moći da vežbaju kako se valja maska u glini, da udu u pravi pravcati planetarijum i čuju Dositejevu bukvicu i da nauče sve o letenju zmajem.
Svi zainteresovani mogu se detaljno informisati o lokacijama, programu i učesnicima manifestacije na sajtu www.nocmuzeja.rs.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 110 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje