Tehnomanija

Kakve slike nikako ne stavljati na Internet (nastavak)

18. Oktobar 2011.

U prethodnom tekstu smo vas upozorili na slike koje sadrže personalne informacije i geotagging, a u nastavku ćemo pričati o inkriminušućim fotografijama, loše kropovanim slikama i slikama sa veb-kamere.

Inkriminušuće fotografije

Stavljati slike sa žurki uopšte nije pametno, posebno ako se pomenute žurke baš i ne sećate dobro. A još ako ste u fazi traženja posla, najbolje je ne stavljati bilo kakve fotografije koje bi delovale neprofesionalno. Teško da će poslodavci - koji redovno proveravaju Fejsbuk stranice - u opisu posla navesti "voli da luduje dok ne padne u nesvest", ili "može da popije boga oca".

Isto važi i ako ste zaposleni. Iako je to užasan atak na privatnost, firme jako često proveravaju šta njihovi zaposleni rade na Internetu. Kompanije poput Social Intelligence Corp. imaju pravo da čuvaju vaše onlajn indiskrecije čitavih sedam godina, prema najnovijoj presudi američkog Vrhovnog suda. A 47% fejsbuk zidova sadrže ne preterano privlačan i prikladan sadržaj.

Ako vas neko taguje na fotografiji koju baš i ne želite da vidi svet, imate novu opciju da ili ne odobrite tag, ili da se sami odtagujete sa slike, iako ni to nije garancija da se pomenuta fotka neće pojaviti negde drugde. Zaključajte maksimalno svoju stranicu i potrudite se da vaše fotografije izgledaju pristojno i u neku ruku profesionalno (to posebno važi za fotografiju na profilu), barem dok se neko sa puno para ne izbori da poslodavci i kompanije ne mogu da hakuju vaše profile, već da moraju da se drže otvorenih poslovnih mreža poput LinkedIn.

Loše kropovane fotografije

Iako ne predstavlja bezbednosni rizik, da li zaista želite da slika koju prvo vide svi - vaša slika na profilu - sadrži nečiju ruku, nogu ili lakat? Možda ćete sad pomisliti da preterujemo, ali zaista postoji jako veliki broj ovakvih slika.

Postoje programi i onlajn servisi koji vam mogu pomoći da lako i bruo iskropujete svoje slike. Nema potrebe da na svom kompjuteru imate veliki i komplikovan Fotošop. Dovoljan vam je mali i besplatni program  Photo Filtre, koji radi sve što je jednom amateru potrebno, pa i kropuje fotografije. A što se tiče onlajn servisa, tu su Picnick i DrPic.

A ako ste na nekom od sajtova za upoznavanje partnera, statistike kažu da ćete znatno više uspeha imati ako vaša slika pokazuje kako radite nešto interesantno kao što je ronjenje ili sviranje gitare, nego ako je u kadru ruka neke druge osobe, što uglavnom ljude navodi da pomisle "To je bivši/bivša", i da, iskreno rečeno, izgube interesovanje.

Izbegavajte fotografije načinjene veb-kamerom

Postoji jako veliki broj jeftinih modela kamera, sa odličnim specifikacijama, a svaki peti profil na društvenim mrežama ima sliku načinjenu veb-kamerom (Da, znamo, glupost nema granica).

Ako nemate nekoga ko će vas lepo slikati za onlajn slike, znači da možda ni ne bi trebalo da budete na društvenim mrežama. One služe da bi se iskustva podelila sa ljudima širom sveta, prijateljima iz stvarnog života koji su daleko, porodicom i istomišljenicima. Ne služe za špijuniranje, maltretiranje i iznošenje stavova koji su samo "ja-pa-ja".

Što se tiče tehničkog aspekta slikanja auto-portreta, najbolje je da postavite foto-aparat na tronožac za slikanje, kao i da izbegavate jako sunce ako se slikate napolju. Njbolje svetlo za fotografisanje u prirodi jeste jutarnje ili kasno-popodnevno.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 69 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje