Uređenje

Saveti za manju potrošnju

01. Mart 2010.

Prosečno domaćinstvo na Balkanu troši tri do pet puta više energije nego naše komšije na primer u Danskoj, koji žive barem jednako udobno uz trostruko manje rashode energije. Pošto ušteda struje, gasa, nafte, uglja, istovremeno znači i uštedu novca, i očuvanje okoline, evo nekoliko saveta iz rukava Ramba Amadeusa kako da uz malkice rada skrešete svoje račune za dve-tri hiljade dinara mesečno.

1. Utvrdite da li vam dihtuju vrata i prozori. Ako vazduh struji kroz razmake, sa njim odlazi i sve skuplja energija u nepovrat.
Isecite traku od tapisona i zalepite odozdo na ulazna i balkonska vrata, da vam vazduh ne prolazi ispod. Prozore dihtujte gumenim ili aluminijskim trakama, cena je bagatelna u odnosu na uštedu.

2. Grejalice, kalorifere i ostala grejna tela stavljajte uvek u najhladniji deo kuće, ispod prozora. Iza radijatora i TA peći obavezno stavite tablu lima ili stirodura da spreči odlazak toplote kroz zid, nego da se odbija nazad u prostoriju. Ako je peć na ugalj, naftu, drva, sa plamenom, zaboravite stirodur,da se ne zapalite. Tu je tabla lima, poklopac od starog šporeta ili slično, sasvim dobro rešenje.

3. Kad se tuširate, držite začepljenu kadu, vodu otpustite tek kad se ohladi, šteta je tu toplotu bacati u kanalizaciju.

4. Obavezno poklapajte šerpe, lonce, lončiće za kafu poklapajte samo ako imaju originalni poklopac, da se ne ispečete! Providni poklopci su dobri, da se vidi kada je voda proključala.

5. Frižider i šporet ne držite jedan do drugog, obavezno jedan element između njih. Glupo je da šporet greje frižider. Preko zamrzivača stavite malo jači stoljnjak, dodatno izoluje i štedi struju. Kad izvadite iz njega komad mesa stavite ga u frižider, meso dok se topi, hladi unutrašnjost frižidera i štedi mu struju.

6. Na ulazna vrata stavite kukice za kačenje garderobe, kaputi i jakne su odlični izolatori, pa toplota preko vrata ne izlazi napolje.

Strane: 1 2


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 33 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje