Uređenje

Baldahini iz "Hiljadu i jedne noći"

26. Jul 2011.

Izvor www.novosti.rs

Baldahin asocira na romantične trenutke, slatke snove, Orijent, vrele noći... I dekorateri su odlučili da ga vrate u modu i svakodnevne dane i noći učine zanimljivijim i romantičnijim. Baldahini su pre svega praktični tokom leta jer štite od insekata, naročito ako volite da spavate pored širom otvorenog prozora ili, ako imate uslove, pod vedrim nebom.

Najčešće je "rezervisan" za spavaću sobu odnosno krevet, a zastupljen je i na terasama, balkonima, u dvorištima, gde pruža zaštitu od sunčevih zraka, insekata ali i radoznalih pogleda. Kada je materijal u pitanju, uglavnom se koristi gotovo prozirno belo platno, ali u trendu su i druge lepršave tkanine poput lana kao i razne boje koje unose osveženje. Osim platna, u ovu svrhu mogu da posluže i nizovi perlica koji deluju zanimljivo i egzotično, ali emituju i zvuke, pa se ne preporučuju osobama kojima je potreban apsolutni mir dok spavaju.

Može se postaviti na posebnu konstrukciju oko kreveta odnosno garniture za sedenje, ali ako nemate uslove za tako nešto lakša varijanta je da se postavi centralno. Iznad kreveta ili garniture za sedenje, malo ispod tavanice na zidu se montira držač ili veliki ekser o koji će se okačiti široka alka. Kroz nju se provlači platno, dovoljno veliko da iz tog centra baldahin može da se komotno raširi oko kreveta ili garniture.

Mnogi luksuzni hoteli, posebno na Istoku, imaju baldahin oko francuskog ležaja, ali od debelog platna tako da deluju kao draperije. Kada se ne koriste, mogu se skupiti i pričvrstiti pomoću trake ili šnale baš kao i zavese.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 33 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje