Zanimljivosti

Svet postaje sve srećnije mesto za život...

02. Jul 2008.

...tvrde naučnici a prenosi Rojters. Dakle, Danska je najsrećnija zemlja, Zimbabve najsumornija. Amerika je na 16. mestu liste najsrećnijih na svetu. Zadovoljstvo zavisi prvenstveno od ekonomskog napretka pojedine države, demokratizacije, društvene tolerancije i drugih faktora.

Studija je uključila 52 zemlje i više od 350.000 stanovnika, a praćenje je trajalo 17 godina. Portoriko i Kolumbija su takođe u vrhu liste, zajedno sa Severnom Irskom, Islandom, Švajcarskom, Irskom, Holandijom, kanadom i Švedskom.
- Siguran sam da mir u zemlji i sreća njegovog naroda su u snažnoj i vezi - kaže Ronald Inglehart, profesor Instituta socijalnih istraživanja Univerziteta Mičigen koji je predsedavao studijom. - Ali ono što ljude zaista čini srećnima je mogućnost da biraju način na koji će proživeti svoj život.
Istraživanje, koje je započeto 1981. godine postavilo je dva jednostavna pitanja svojim ispitanicima: "Uzevši sve u obzir, da li bi ste rekli da ste veoma srećni, srećni, ne baš srećni ili nesrećni?" i "Uzevši sve u obzir, da li ste zadovoljni svojim životom?"


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 111 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje