Zanimljivosti

Trinaest čudnih načina pokazivanja ljubavi

31. Maj 2011.

Kućni ljubimci - ta divna stvorenja koja ponekad rade jako čudne stvari. Ne brinite - oni tako samo pokazuju koliko vas vole.

Ejmi Di Šodžai je stručnjak za životinjsko ponašanje i nagrađivani autor preko dvadeset knjiga o životinjama. Ekskluzivno za Ekstravagancu, ona govori o čudnim načinima na koje naši ljubimci iskazuju svoju naklonost I ljubav, prema nama, njihovim ljudima. Ponekad izgleda kao da žele namerno da nas iznerviraju. Evo šta gospođa Di Šodžai kaže o tome.


1.    Mačke ponekad grebu i uriniraju na određena mesta kako bi pokazale naklonost
Mačke traže komade odeće i druge predmete koji najviše mirišu na njihovog voljenog vlasnika, a uriniranje i grebanje ih smiruje. Markiranje vaše omiljene stolice ili "krštenje" vašeg kreveta urinom je ne samo kompliment, već i način da se oslobode stresa. Obezbeđivanje odgovarajuće površine za grebanje i peska za obavljanje nužde će pomoži vašem ljubimcu da vam pokazuje naklonost na način koji više odgovara vlasniku.

2.    Psi se naslanjaju na vas i guraju vas
Da, ume da bude veoma nezgodno kad vas vaš pas gura, posebno ako je u pitanju veliki pas, ali to je način pokazivanja naklonosti i traženja pažnje. Ili sedite u njegovoj visini kako bi dodirom tela mogao da pokaže svoju ljubav, ili ga naučite da sedne i onda ga pomazite.

3.    Mačke vam pokazuju zadnjicu, i to veoma blizu licu
Ovo je veoma prijateljski gest iako to tako ne izgleda, barem nama ljudima. Mačka vam zapravo nudi da pomirišete njenu zadnjicu, što je u mačijem jeziku prijateljski gest. Ako baš i nećete da se spustite na mačiji nivo, pomazite je i počešajte deo leđa u korenu repa.

4.    Psi skaču na vas
Ovime ne žele da vas obore već da vas poljube. Pseći poljubac nije isti kao ljudski. Štenci ližu mamino lice i oči kako bi pokazali poniznost. Odrasli psi čine isto sa ljudima koje vole i poštuju. Ako baš i niste raspoloženi za tako nešto, ponudite mu da liže vašu ruku.


5.    Mačke se trljaju o vas
Ovo ostavlja mačiji miris na vama – tako one pokazuju da ste vi u njihovom vlasništvu. Mačke veoma često udaraju glavom o svoje omiljene ljude. Ovo je najveći pokazatelj poverenja jer ostavlja oči ranjivima.


6.    Štenci piške i valjaju se
Ovo je još jedan od načina na koji psi pokazuju poniznost, ljubav i poštovanje. Većina njih preraste mokrenje, ali ne i valjanje na leđima (posebno na najmanje prihvatljivim mestima). Pokazivanje stomaka, gde su najranjiviji, dokazuje da vam veruje. Uzvratite ljubav maženjem i češkanjem njegovog stomaka.


7.    Mačke vas "mese"
Pokret poput mešenja hleba je jedan od najčudnijih vidova komunikacije između mačaka i njihovih vlasnika. Znamo da mačići rade ovo isto kako bi podstakli lučenje majčinog mleka i veruje se da ovo instinktivno ponašanje datira od vremena kada su bili mali. Kada mačka to radi sa vama, to je znak radosti i uživanja.


8.    Psi žvaću torbe i cipele
Ovo ponašanje je znak da vaš pas želi da se oslobodi stresa. Potrudite se da saznate šta je zapravo izvor stresa i da to otklonite. U međuvremenu, kupite mu igračku pogodnu za žvakanje. Ako baš želite da miriše na vas, ostavite je preko noći u cipeli, kako bi upila vaš miris.


9.    Mačke predu
Ovi zvukovi mogu da znače razne stvari, od zadovoljstva do zabrinutosti. Kada je na vašem krilu, to je definitivno znak uživanja. Uzvratite izjavom da je volite. Neće razumeti jezik, ali će razumeti emociju.


10.    Psi mirišu vaše međunožje
Ovo ne izgleda lepo, posebno u društvu, niti je prijatno, ali ovo ponašanje je zapravo ekvivalent rukovanja. Zahtevajte od psa da sedne, a onda ga pomazite.


11.    Mačke ližu vašu kosu
Kosa, koža, čak i odeća, sve ovo miriše na vas, i vaša mačka na taj način upija i šriri porodični miris. Uzvratite joj maženjem – za mačku je to znak uzajamnog čišćenja i samim time, ljubavi.


12.    Psi mašu repom
Nije svako mahanje repom prijateljsko. Samo mahanje koje je nisko, opušteno i široko je signal smanjivanja distance. Kratkorepi psi mašu celom zadnjicom.


13.    Mačke oblikuju rep u znak pitanja
Kada mače pozdravlja svoju mamu, ono drži rep pravo, oblikujući vrh u znak pitanja. Ako mačka ovako oblikuje rep kad prilazi vama, ona vas zapravo zove "mama".


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 111 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje