Ženske priče

Kako nam životne vrednosti usmeravaju život

11. Februar 2010.

Compress/foto:kenoath.wordpress.com

Naše svesno i nesvesno odabrane vrednosti utiču na to kako donosimo odluke, koga smatramo simpatičnim, ko nam daje osećaj da nas razume i kakva nam je svakodnevica. Oni određuju da li se osećamo srećno ili nesrećno. Životne vrednosti su orjentiri koji naše ponašanje usmeravaju.

Mir ali ne zastoj, opuštenost ali ne nezainteresovanost su dobre vrednosti da bi čovek psihički ostao zdrav. Opuštenost znači da nešto treba da se pusti, da se distancira i ne posmatra sa gorućim osećanjima već sa hladnim razumom.

Otvorenost
Mi težimo da stvari posmatramo samo iz jedne perspektive i tako vrednujemo prebrzo. Bečki psiholog Julija Umek savetuje da vežbamo sposobnost raspoznavanja različitih perspektiva. U to se ubraja i spremnost na uspostavljanje lične distance. Kada stojite pred rešenjem nekog problema ili želite da donesete neku odluku, posmatrajte sebe sa stanovišta neke druge osobe. Možete na primer da se pitate: kako bi to moj drug ili drugarica rešio/la. 

Empatija ili saosećajnost
Empatija je vrednost na koju mnogi gledaju pogrešno. Biti empatičan ne znači žaliti nekoga, već čoveka tako shvatiti kako on sam to oseća. 

Tolerancija
Ko uspe da prihvati raznovrsnost vrednosti i životnih ciljeva kao i važnost da se svaka osoba posmatra u okviru njenog sistema vrednosti, olakšaće sebi komunikaciju sa okolinom. Pošto živimo u svetu globalizacije, Umek objašnjava da je zainteresovanost za vrednosti neke druge kulture mnogo efektifnije nego je odbacivati.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 80 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje