Roditeljstvo

Za sve je kriva ptica trkačica!

05. Mart 2008.

Dragana Boškovski

Teško da bi iko prepustio svoje dete potpunom strancu koji dođe na njihov prag i ponudi usluge vaspitača. Da li uopšte shvatamo da time što smo dozvolili televiziji da nam gaji potomstvo, u stvari dopuštamo tim istim strancima da ih vaspitaju po svom nahođenju. Uostalom, to je veoma rizična odluka, jer sve više studija pokazuju da nasilje na televiziji podstiče agresivnost koju kasnije razviju deca i tinejdžeri.


Animirana satira “Simpsonovi” bila je na tapetu jer Bart uvek odgovara svojim roditeljima i ultra krvavih scena Ičija i Skrečija, pandanu Tomu i Džeriju, što je oduševilo mlađe gledaoce. Autori su u odgovor snimili epizodu u kojoj Mardž protestvuje što finansira nasilje i “dokazali” da, da nema nasilja, televizija bi postala dosadna.
- Ima morbidnih stvari u crtaćima ali su, u suštini, upakovane kao neozbiljnost. Nisam pobornik da zbog crtanih filmova trpi dečija psiha. i ja sam kao mali gledao Duška Dugouška u kom ima pakosnog nasilja. Neke stvari je možda bolje da vide u crtaćima koji su nestvarni nego na filmu, koji je mnogo ozbiljniji, sa njima deca mogu da se identifikuju – uveren je Gvozden, pevač “Kristala”.
Da li je problem u crtaćima ili što su deca prepuštena da im oni zamene dijalog i igru i u kući i u školi, a čak najviše u predškolskim ustanovama? Čest je slučaj da roditelji u obdeništu zateknu decu okupljenu ispred ekrana jer su im vaspitačice «udovoljile». A ko još deci čita ili priča priče pred spavanje? Uz crtaće uče da ako upucate nekog, padnete sa solitera, raznesu vas eksplozivom, popijete otrov ostaćete u jednom komadu. Za njih smrt nije nepovratan događaj nego kao u crtaću: neko padne, razbije se, ustane i nije mu ništa. O jednom takvom slučaju ispričala nam je Nataša Nadžimanov:
- Teletabise joj je zabranjivala jer je crtani debilan, a i stalno skaču u nekakvu rupu pa je ćerka moje drugarice htela da skoči u otvoren šaht « kao Teletabisi». Mada, sve zavisi od toga koliko imaš poverenja i da uz svaku odgledanu seriju govoriš detetu šta je dobro, a šta loše. Ipak mu ne možeš pričati da je ceo svet kao lala – neće dobro proći kada ga konačno upozna.
Roditelji mogu da utiču na količinu nasilja kojem su deca izložena tako što će posmatrati koje programe gledaju i naučiti ih da spoznaju razliku između fantazije i stvarnosti.

Strane: 1 2 3 4 5


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 34 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje