Roditeljstvo

Za sve je kriva ptica trkačica!

05. Mart 2008.

Dragana Boškovski

Teško da bi iko prepustio svoje dete potpunom strancu koji dođe na njihov prag i ponudi usluge vaspitača. Da li uopšte shvatamo da time što smo dozvolili televiziji da nam gaji potomstvo, u stvari dopuštamo tim istim strancima da ih vaspitaju po svom nahođenju. Uostalom, to je veoma rizična odluka, jer sve više studija pokazuju da nasilje na televiziji podstiče agresivnost koju kasnije razviju deca i tinejdžeri.


Doktor Oliver Vidojević, psiholog - psihijatar smatra da je sasvim u redu da dete hoće da oponaša bilo koji sadržaj koji vidi ili čuje. «Teletabisi» su napravljeni kao krajnje neagresivan program. Ali ukoliko niko ne obraća dovoljno pažnje, stvarno će skočiti u prvi otvoreni šaht. To je posledica nadzora nad detetom koje bez ikakve patologije može imati takvu ideju imitacije.


Spalila sestru
U januaru su jedan devetogodišnjak i jedan desetogodišnjak uhapšeni su svojoj školi u Floridi i odvedeni u policijsku stanicu sa lisicama na rukama jer su nacrtali strip u kom ponižavaju i maltretiraju školskog druga. Pre nekoliko godina petogodišnja Moraina iz Ohaja digla je u vazduh pokretnu kuću (iliti kamp prikolicu) svoje porodice, a u požaru je poginula njena dvogodišnja sestra. Shrvana majka objasnila je da je devojčicu na ideju navela jedna od epizoda Bivisa i Batheda.


- Ideja da se okrivljuju goli crtaći je jako zgodna jer zamaskira činjenicu da je neko ostavio dete pred ekranom i zaboravio ga. Kod nas ta satnica pred televizorom užasno velika jer predškolska deca posle dana provedenog u vrtiću gledajući crtaće imaju istu situaciju kod kuće, da bi roditelji mogli da završe svoje poslove. Deca su po prirodi živahna i trebalo bi da upotrebe tu svoju agresiju, jer to je način prilagođavanja ljudske vrste prirodi. Moramo to prihvaiti i kanalisati, učiti ih ne samo da viču, nego i da govore – smatra Vidojević.
Nabavljanje svih mogućih medija za zabavu su iluzija i maskiranje sopstvene nebrige pružanjem surogata, pa se onda žale da surogat čini loše stvari, a ne nebriga. Crtaći su u malim dozama zanimljiva i korisna stvar.
Agresija nije samo u crtaćima, već je uopšteno postala zabava i u filmovima, muzici, reklamnim spotovima, svakodnevnom životu.

Strane: 1 2 3 4 5


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 34 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje