Roditeljstvo

Za sve je kriva ptica trkačica!

05. Mart 2008.

Dragana Boškovski

Teško da bi iko prepustio svoje dete potpunom strancu koji dođe na njihov prag i ponudi usluge vaspitača. Da li uopšte shvatamo da time što smo dozvolili televiziji da nam gaji potomstvo, u stvari dopuštamo tim istim strancima da ih vaspitaju po svom nahođenju. Uostalom, to je veoma rizična odluka, jer sve više studija pokazuju da nasilje na televiziji podstiče agresivnost koju kasnije razviju deca i tinejdžeri.


- O agresiji se govori kao da je to nešto samo po sebi zlo. Ako su nam uspešni, ili kako se to kod nas obično kaže «jaki» model, a jesu, onda je agresija u modi i to u životu odraslih. Potrebno je biti jak, moćan, nametnuti se. Govori se o «agresivnijem pristupu» ne o fer pleju, nije više važno učestvovati, važno je pobediti... onda je takva i atmosfera u kojoj odgajamo decu. Znači, deci nudimo agresiju koju vrlo ozbiljno nazivamo uspeh, a onda pričamo da ne smeju biti agresivna. Ne možemo biti licemeri pa da agresiju odraslih zovemo uspeh, a agresiju dece zovemo nasilje – kaže Vidojević.


Mirno dete ima veći problem
Deca imaju dva poriva, ljubav i agresivnost. Agresivnost je uočljiva kada je neobuzdana, kada ne možemo da ih kontrolišemo. Ali to je subjektivan doživljaj: mnogi roditelji smatraju da je dete samo "malo nemirno". Nasuprot tome nalazi se mržnja i frustracija, ukočenost. Veći je problem kada su deca frustrirana, ne mogu da govore, da hodaju, ne socijalizuju se...


Bez obzira na sve povike protiv nasilja u crtaćima, psiholozi se slažu u još jednom važnom detalju: miru u kući. Deca koja žive u krajevima gde ni policija ne sme da zaže, neće razlikovati loše od dobrog kao ona koja su odrasla u skladnoj porodici. Loše je i to što ih roditelji često kažnjavaju batinama i uvredama pa ih posle nekog vremena doživljavaju kao pretnju, a odrasli taj strah smatraju “dobrim”. Preko crtaća ona im se u mašti svete, ili iživljavaju na životinjama koje ne mogu da se brane.

Strane: 1 2 3 4 5


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 34 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje