Roditeljstvo

Za sve je kriva ptica trkačica!

05. Mart 2008.

Dragana Boškovski

Teško da bi iko prepustio svoje dete potpunom strancu koji dođe na njihov prag i ponudi usluge vaspitača. Da li uopšte shvatamo da time što smo dozvolili televiziji da nam gaji potomstvo, u stvari dopuštamo tim istim strancima da ih vaspitaju po svom nahođenju. Uostalom, to je veoma rizična odluka, jer sve više studija pokazuju da nasilje na televiziji podstiče agresivnost koju kasnije razviju deca i tinejdžeri.


- Moje ćerke se nikada nisu oduševljavale crtanim filmovima, pogotovo ne nasilnim. Čak ni u igricama, mada sam videla klinca kako igra igricu u kojoj ubija mačku dok ona zavija i mjauče. Grozno. Ima jedna anegdota još iz Lenkinog detinjstva (mlađa ćerka). Kada je nastavnica u školici pitala ko gleda koji crtać pred spavanje ili koju im priču roditelji pričaju, ona je jedina rekla “Moja mama meni samo peva uspavanke!” pa su tražili da vide tu mamu koja na starinski način uspavljuje dete. Uostalom, u mojoj kući nikada nije bilo neprijatnih scena. Nikada se nismo svađali pred njima. Sednemo u kafić, popijemo kafu i rešimo problem – objašnjava Bilja Krstić.
Ukoliko deca vide da su im roditelji pravedni, fer, dobri i puni ljubavi, naravno da će i oni pokušati da ih imitiraju i I sami postanu takvi. Crtani filmovi će to teško promeniti. Deca uče posmatrajući kako mi živimo život. To je još jedan razlog zašto bi trebalo da pazimo kako to činimo i svojim primerom pokažemo kako bi to trebalo biti.

 

Strane: 1 2 3 4 5


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7

Prikazano 1-5 od 34 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje