Posao

Seksualno uznemiravanje

08. Avgust 2008.

D.B.

Prema definiciji seksualno uznemiravanje je vrsta seksualne diskriminacije poput neželjenih usluga u zamenu za snošaj, traženje seksualnih usluga, verbalno I fizičko zlostavljanje seksualne prirode obično nadređene osobe koje utiče na rad radnika, zaposlenje ili napredovanje.

Kada ovakvi slučajevi dospeju na sud I dokaže se krivica, sama firma snosi posledice. Samo u Americi je prošle godine za odštetu izdvojeno više od 37 miliona dolara, jer pojedinačna novčana kazna može iznositi od 100 do 300.000 dolara. Da bi izbegli  ovakve situacije, svaka firma koja ima više od 15 zaposlenih ima u svom pravilniku odredbe koje se odnose na seksualno zlostavljanje, te kurseve na kojima uče kako da prepoznaju i kako da se odbrane.
Kako je to rešeno kod nas? Jedno vreme novopečeni bogataši - vlasnici butika imali su običaj da zapošljavaju nove devojke svakog meseca. Naravno, odmah bi pokušali da ih odvuku u krevet, a ako ne bi pristale, dobijale bi otkaz I odlazile bez plate. Bile su zaposlene “na crno”, tako da nikakvu pomoć nisu mogle da traže. O jednom težem slučaju priča nam Sonja (34) iz Beograda:

Zakon o seksualnom zlostavljanju u većini zemalja štiti I đake koji imaju ovakvih problema kako u osnovnoj školi, tako I na fakultetu. Ne samo od profesora, već I od drugih učenika. Kako je utvrđeno, u Americi učenici koji se bave ragbijem ili fudbalom za školski tim najčešće su zlostavljači, a u krajnjem slučaju postaju I silovatelji.
- Sećam se da sam kao tinejdžerka doživela seksualno zlostavljanje, ali tada nije imao ko da pomogne. Ne znam ni da li je to sada slučaj. Kada smo bili šesti - sedmi razred dečaci su napadali devojčice I “vaćarili” ih. To im je mesecima bila omiljena zabava, a što se devojka više buni, ili zaplače, to je više maltretiraju. Nekoliko nas pokušalo je da se požali nastavniku, ali bez rezultata – priča Marija (24) iz Beograda. 


- Bila sam nekoliko meseci bez posla I prijateljica me je, da bi mi pomogla, preporučila poznaniku kao savršenu osobu da vodim njegovo knjigovodstvo. Razgovor je prošao sjajno I počela sam da radim. Prvog dana kada sam došla na posao, saznala sam da je devojka koja je dala otkaz bila godinama u vezi sa njim. Mislila sam da to ništa ne znači, dok nije prošlo nekoliko nedelja: počeo je da me spopada. Nisam znala šta da radim: posao mi je očajnički bio potreban, ali ne I ON. Stalno me je pozivao na večere koje sam učtivo odbijala, zivkao u kancelariju da pita za ovo ili ono, “rođački” pokušavao da me zarli do priča kako sam vredna klijentima… Na kraju je trebalo da odemo u Banja Luku zbog posla. Navodno sam mu bila neophodna. Otišla sam sa lošim predosećajem. Ceo dan smo bili na sastancima, a kada smo uveče otišli u hotel, ispostavilo se da je rezervisao samo jednu sobu. Na moje pitanje zašto, odgovorio je da “nije problem, I onako su dvokrevetne”. Na sreću, ponela sam nešto novca te sam kupila kartu I na stanici provela noć čekajući prvi autobus. Osećala sam se tako prljavo… 

 

Strane: 1 2


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 46 tekstova | Sledeća »


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje