Zanimljivosti

Voće kao kućna apoteka

20. Avgust 2008.

Svejedno da li je u pitanju jabuka, kruška ili ananas, svako voće sadrži druge kombinacije vitalnih materija. Zato bečki profesor Hademar Bankhofer savetuje da kod kuće postavite korpu sa voćem - kao malu „kućnu apoteku".

Jedan griz jabuke nas čini jakim protiv prehlada i pomaže protiv stresa. U jabukama se osim vitamina C i kalijuma nalazi i bioaktivna supstanca kvercetin koja zaustavlja alergije.
Balastna materija pektin s druge strane snižava povišeni ili visoki LDL-holesterol. Zato jabuke jačaju srce i krvotok i štite od prevremene arteroskleroze, objašnjava Bankhofer.
Kruške sadrže brojne elemente u tragovima - među njima i fosfor i bakar - koji naš mozak čine aktivnim i sprečavaju zaboravnost.
Grožđe osim vitamina C sadrži i mnoge vitamine B i time jača naše nerve. Ono nas zbog visokog procenta magnezijuma štiti od posledica stresa, ali poboljšava i naše raspoloženje. Grožđe nas čini mladim, jača srce i disajne puteve.
U korpi voća ne bi trebalo da nedostaju ni slatke narandže i blago gorki grejpfrut. Pored toga što nas snabdevaju vitaminom C, grejpfrut ima i prednost da podstiče sagorevanje masti.
Ananas rasterećuje gušteraču, izbacuje otrove iz tela, sprečava nadimanja i razgrađuje ogromnu količinu želudačne kiseline. „Kada je najzreliji on podstiče ljubavnu želju i snagu kod žena i muškaraca", kaže Bankhofer.
Dok još ima lubenica Bankhofer savetuje da ih jedemo, kao i žute i zelene dinje, jer sadrže važni betakaroten. On jača imunitet, disajne puteve i vid. Vitamini B i element u tragovima mangan dodatno popravljaju raspoloženje i jačaju nerve, a folna kiselina daje novu snagu srcu i krvotoku.


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 112 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... DaljeBoje krvi i vina
Dalje