Putovanja

Destinacije: Portugal

08. Septembar 2009.

Nada Grujić/foto: wikipedia

Portugal je jedna od sve popularnijih destinacija za odmor. Kako stići, kakav je smeštaj, hrana i šta posetiti – saznali smo od koleginice, novinarke Mirjane Stefanović, koja je ovog leta uživala u ovoj zelenoj zemlji bogate tradicije i kulture.

O Lisabonu

Lisabon je veoma pristupačan sa cenama. Sa izuzetkom ulaznica za pojedine atrakcije kao što kraljevska palata u Sintri ili muzej Gubelnkian gde su i do 13 eura, ostatak uobičajenih troškova boravka u evropskim prestonicama je značajno ispod uobičajenog budžeta. U proseku u Lisabonu možete da očekujete da potrošite oko 30 eura dnevno, što je dovoljno za lokalni prevoz, jednu ili dve posete institucijama od kulturnog ili istorijskog značaja, tri prosečna obroka i večernje piće na Baro Alto. Za 50 do 60 eur dnevno možete da jedete u najboljim restoranima i koristite taksi. Lisabon je poslednjih desetak godina postao jedna od najuzbudljivijih kulturnih i ekonomskih prestonica Evrope. Smešten na sedam brda sa kojih se pruža pogled na široku i nepreglednu reku Tagus (Rio Tejo), portugalska prestonica vas na prvi pogled osvoji svojom fantastičnom lokacijom, beskrajnom lepotom i atmosferom davno zaboravljenog vremena prekookeanskih avantura i istraživanja sveta. Sa druge strane, to je moderan, kosmopolitski grad, koji se poslednjih deceniju i po razvijao fantastičnom brzinom. Na ulicama srešćete starce kako roštiljaju ribu na kaldrmama Alfame i žene kako prostiru veš na žici sa oronulih prozora mansardi iz 18. veka, a pored njih kosmopolitske kafiće, moderne restorane i butike u kojima se prodaju ultra modernih modeli mladih dizajnera i "street fashion" obuća i nakit.
Zanimljivosti o Lisabonu i fado muzika:  U srcu Lisabona je kvart Baiša (Baixa), od trga Praca de Komercio (Praca de Commercio) koji se nalazi na samoj obali reke Tagus do Trga Rosio i Figueira. To je nekada bio glavni poslovni kvart u Lisabonu, a danas pešačke kaldrme, prodavnice tradicionalne portugalske robe, kao i moderni trgovinski lanci koji predstavljaju glavno mesto okupljanja turista preko dana. Istočno od Baiše, na vrhu brda se nalazi zamak Castelo de Sao Jorge, sa kojeg se pruža fantastičan pogled na panoramu Lisabona. Od zamka se do obale spuštaju romantične ulice Alfama distrikta, najstarijeg i najtradicionalnijeg kvarta Lisabona.

Strane: 1 2 3 4


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 72 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje