Putovanja

Destinacije: Portugal

08. Septembar 2009.

Nada Grujić/foto: wikipedia

Portugal je jedna od sve popularnijih destinacija za odmor. Kako stići, kakav je smeštaj, hrana i šta posetiti – saznali smo od koleginice, novinarke Mirjane Stefanović, koja je ovog leta uživala u ovoj zelenoj zemlji bogate tradicije i kulture.

Uske ulice Alfame, kroz koje se jedva provuku stari lisabonski tramvaji, kriju tajnu portugalske "fado" muzike. Ako želite da izbegnete turističke gužve u Casa de Fado, gde ćete za "fado" ugođaj platiti od 15 do 27 eur u zavisnosti da li se opredelite za piće ili večeru u paketu, Alfama je dobro mesto za istraživanje. Uz malo sreće, pronaći ćete lokalnu kafanu ili restoran gde se izvodi odličan fado na tradicionalni način, a sve to ćete doživeti uz lokalne cene pića koje se kreću od 1,5 do 3 EUR u zavisnosti od toga da li birate pivo, lokalno vino ili koktel. Ipak, centar noćnog života u Lisabonu je Bairro Alto ili "gornji grad", smešten iznad kvarta Chiado, do kojeg se najjednostavnije dolazi čuvenim liftom Elevador Santa Justa ili drevnim "šinobusom" Elevador de Gloria koji predstavlja lokalnu atrakciju.
Ulaznice za ove neobične prevoze košaju između 2, 5 i 3 EUR. Bairro Alto je posle velikog zemljotresa 1755. godine, postao omiljeno mesto portugalske aristokratije i mladih boema, koji su od ovog kvarta napravili kulturni centar grada - status koji je Bairro Alto zadržao i do danas. Ovde ćete naći zgradu Fakulteta lepih umetnosti, Institut za umetnost i dizajn i moderne dizajnerske butike. Preko dana, uske ulice deluju kao tradicionalan rezidencijalni kvart Lisabona, sa trgovinama voća i povrća, decom koja se igraju na ulicama i starcima koji sede na pragovima kuća. Kada padne noć, bašte kafića i restorana i "fado" lokali pune se hiljadama mladih koji se provode do ranih jutarnjih sati. Sa ovog mesta se 1497. godine Vasko de Gama otisnuo na put za Indiju i ovde su ga dočekali portugalski plemići kada je sa sobom dovezao prvu količinu bibera, koja je bila više nego dovoljna da plati sve njegove prekookeanske avanture.

Strane: 1 2 3 4


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 72 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje