Putovanja

Destinacije: Portugal

08. Septembar 2009.

Nada Grujić/foto: wikipedia

Portugal je jedna od sve popularnijih destinacija za odmor. Kako stići, kakav je smeštaj, hrana i šta posetiti – saznali smo od koleginice, novinarke Mirjane Stefanović, koja je ovog leta uživala u ovoj zelenoj zemlji bogate tradicije i kulture.

Muzeji

Ljubitelji moderne umetnosti treba da posete Kulturni centar Belem, koji je otvoren krajem devedesetih, a gde se pored čuvene Berado kolekcije instalacija, video i pop-art radova, preko cele godine organizuju serije kulturnih i umetničkih dešavanja sa gostovanjima umetnika iz celog sveta. Severno od kvarta Belem, iza centralnih trgova Rosio i Restauradores, pruža se avenija Liberdade, koja će vas za nekih dvadesetak minuta laganog hoda dovesti do parka Parque Eduardo VII na čijem kraju se nalazi zgrada poznatog lisabonskog muzeja Fundacao Calouste Gulbenkian. Jedna od najpoznatijih privatnih kolekcija na svetu pripada jermenskom naftnom magnatu i ljubitelju keramike i lepih umetnosti Kaloustu Gulbenkianu. Zgrada muzeja je danas mesto gde se čuva milionska kolekcija umetničkih predmeta od drevnog Egipta do danas, koju je skupljao više od četrdeset godina. Ulaznica košta od 7 do 13 eura, u zavisnosti od izložbi koje želite da posetite, ali je nedeljem, kao i u većini lisabonskih muzeja, ulaz besplatan od 9 do 14 sati.

Hrana

Lisabon nudi raznovrsne restorane i nacionalne kuhinje iz celog sveta. Cene u restoranima su od 15 eur za kompletan jelovnik (predjelo, glavno jelo i dezert) pa naviše u zavisnosti od pozicije lokala, vrste hrane. Najskuplji i najzanimljiviji su riba i morski plodovi koje ćete naći u ulici Rua de Santo Antao, koja je specijalizovana za ovu vrstu ugostiteljske ponude. To je, ujedno, i jedino mesto gde će vas promoteri lokalnih restorana vući za rukav i ubeđivati da je njihov restoran pravo mesto gde treba da dođete. Lokalna portugalska kuhinja nije čuvena po posebnim ukusima ili sofisticiranom pristupu pripremi hrane. Najčešće je to usoljena, grilovana ili kuvana riba sa pirinčem, krompirom ili povrćem. U njihovoj kuhinji je, takođe, česta grilovana ili pržena piletina u sličnoj kombinaciji, kao i različite supe i čorbe. Ljubiteljima hrane i pića često su zanimljivija portugalska vina, piva i lokalni "pasterije", pekare-poslastičarnice u kojima se pripremaju čuveni "pasteis de nata" i "kaiše", veoma ukusni i sočni kolači sa kremom od vanile ili jabuke. Cena je od 2,5 do 3,5 eura.

Strane: 1 2 3 4


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 72 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje