Muzika

Dajana Krol dolazi u Beograd

19. Oktobar 2009.

Najtiražnija džez pevačica i pijanistkinja Dajana Krol (Diana Krall) nastupiće po prvi put pred beogradskom publikom u subotu 21. novembra u Sava centru. Zanosna kanadska diva je 17.septembra započela veliku svetsku turneju sa tradicionalnim koncertom u pariskoj „Olimpiji" nakon čega je očekuje još 36 koncerata u 22 zemlje.

Na albumu se nalazi i Žobimova gotovo neizbežna tema “The Girl from Ipanema” u kojoj je Dajana “The Girl” preimenovala u “The Boy” u skladu sa posvetom: “Ljubavno pismo mom suprugu – intiman, romantičan album”. Kulturološki fenomen Žilbertovog pevanja na albumu poseban život ima kroz numeru “Este Seu Olhar”, autentične teme “novog talasa” kako se sa portugalskog prevodi popularna bosa nova. Još jedna numera koja se izdvojila veoma rano je singl “Walk On By” (Bacharach/David), napisana 1963. godine za legendarnu Dion Vorvik.
Album na kojem učestvuje čak 64 muzičara, producirao je kultni studijski stručnjak Tomi Lipuma poznat po radu sa džez vedetama kao što su Majls Dejvis, Džordž Benson, Anita Bejker ili Natali Kol. “Quiet Nights” je objavljen 31. marta ove godine za famoznu etiketu “Verve” koja posluje u sklopu velike izdavačke kompanije “Universal”. Po izlasku, album je dostigao visoko treće mesto na američkoj top listi ušavši i među prvih pet na panevropskoj listi izdanja.
Kritika je ubrzo počela neobičnu utrku u pronalaženju formulacije koja bi uhvatila samu nit albuma onako kako je on uhvatio tihe tonove noći u pulsirajućem ritmu bosa nove. Tako ugledni kritičar Njujork Tajmsa Stiven Holden primećuje da je Dajana “prigušila svoj promukli glas do žamora, kao da se odaje raskošu u sutonu strasti na razbarušenoj postelji”. Magazin “People” zabeležio je rečenicu koja dodatno definiše karakterističnu zavodljivost Dajaninog džeza: “Intimnost šapuće u tim zapaljivim baladama... u sporogorećoj bosa novi”.  

Strane: 1 2


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 322 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje