Muzika

Massive Attack na Becks’perience

19. April 2010.

Britanski sastav Massive Attack dolazi 25. juna na deveti po redu Becks’perience koji će se održati u Beogradskoj areni. Jedinstveni kreatori muzike našeg vremena, na vrhuncu svog dvodecenijskog rada, kreću na veliku „Heligoland" turneju na kojoj će po prvi put u istoriji nastupiti u Beogradu!

Massive Attack na turneji nastupaju u desetočlanoj postavi koju vodi dvojac Grant „Daddy G“ Marshal i Robert Del Naja, publici poznat i jednostavno kao „3D“. Bend koji ima dva bubnjara, basistu, gitaristu, klavijaturistu i programera, čine još i legendarni rege veteran Horace Andy i ubedljiva soul diva Deborah Miller čiji glas osvaja u kultnim pesmama „Safe From Harm“ ili „Unfinished Sympathy“. Martina Topley-Bird sa svojim bendom na „Heligoland“ turneji ima uvertirni koncert pre Massive Attack sa kojima posle kao gošća izvodi nove, ali i jednu od najvećih pesama benda, globalno popularnu „Teardrop“! Zanimljivo je da je njenu solo karijeru lansirala upravo višegodišnja saradnja sa Trikijem, takođe jednim od brojnih saradnika Massive Attack iz rane faze ovih velikana sa famozne bristolske scene.
Zaštitni znak Massive Attack oduvek bili su i ostali izuzetni gostujući ženski vokali, kao što su Shara Nelson, Elisabeth Fraser (Cocteau Twins), Sinead O’Connor, Tracy Thorn (Everything But the Girl) ili Hope Sandoval (Mazy Star). Zahvaljujući snazi kolektiviteta koji su okupljali Del Naja i Marshall, njihov hipnotišući zvuk uspevao je da spoji razne stilove. Vešto semplovanje, kreativni muzičari i razni producenti uspevali su da dohvate željene fuzije hip hop ritmova sa soul melodijama u post-punk koncepciji kroz koju se nekako uvek provlačila i bogata estetika imigranata iz britanskih predgrađa.
Koreni današnjeg Massive Attacka sežu do sastava Wild Bunch čija su dva člana Andrew „Mushroom“ Vowles i Grand „Daddy G“ Marshall zajedno sa lokalnim grafiti umetnikom kratkog pseudonima „3D“ 1987. godine osnovali bend. Njihov prvi nezvanični singl „Any Love“ pojavio se 1988. da bi već posle godinu dana bili objavljeni klasici „Unfinished Sympathy“ i „Safe From Harm“ - ključne numere sa debi albuma „Blue Lines“ koji doživljava neverovatan uspeh i postaje nezaobilazno delo u vrhu liste najvažnijih izdanja devedesetih ali i vrhunski artefakt ukupne pop kulture našeg vremena. Tri godine kasnije, Massive Attack izdaju kultni album „Protection“, sa kojeg se pored naslovne numere kao singlovi izdvajaju i „Karmacoma“ i „Sly“. Treći album „Mezzanine“ pojavio se 1998. godine i postigao do tada najveći tiraž i nepodeljeno oduševljene publike donevši  fenomenalne singlove „Inertia Creeps“ i „Teardrop“.  2003. je usledio I četvrti studijski album „100th Window“ a Massive Attack tada postižu uspeh u filmskoj muzici uz jednu nominaciju za Oskara. Aktuelni album „Heligoland“ sa najavljenim trećim singlom, rekordnim tiražima i vrhunskim, bez izuzetka fantastično posećenim koncertima širom planete, doživljava veliki svetski uspeh i predstavlja Massive Attack na vrhuncu karijere.

Strane: 1 2


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 322 tekstova | Sledeća »

Izdvajamo


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje