Moda

Istorija sandala

03. Avgust 2010.

Napisala: Snežana Moldovan

Prva koja je iskoristila ovu obuću u svojoj modnoj liniji bila je Koko Šanel, koja je kreirala dvobojnu "šanel" sandaletu sa zatvorenim prstima i otvorenom petom, a Andre Peruđa prvi je dizajner koji je uveo sandalu sa visokom petom u kolekcije večernje odeće.

Prve sandale otvorenih prstiju kao dnevna obuća pojavile su se 1936. godine, i odmah su doživele neverovatan uspeh. Vrlo brzo su se pojavile i sandalete, ali uspeh sandala otvorenih prstiju ništa nije moglo da pomuti - čak ni mediji, koji su se obrušili na smele kreatore... Naime, te 1936. godine magazin “Vog” objavio je šokantan tekst u kome se kategorično tvrdilo da je pokazivanje nožnih prstiju na gradskim ulicama nedostatak dobrog ukusa, a pre svega da je nehigijenski i loše za stopala. U julu 1939. godine “Vog” je poslao svoje fotografe na Petu aveniju, da zabeleže „šta žene nose na stopalima“. Potom su u ovom magazinu objavljene fotografije uz propratni tekst u kome se autor zapitao “kako, uopšte, može da izgleda žena koja ulicom šeta u papučama, otvorenih prstiju i pete...” . Drugi svetski rat potpuno je potisnuo sandale kao deo ženskog imidža, pa je proizvodnja ove vrste obuće gotovo obustavljena u svim evropskim državama. Međutim, 1950. godine Ferađamo ih je iznova vratio na modnu scenu.
Prve sandale ukrašene nakitom, kakve su nam i danas poznate izrađene su šezdesetih i to je period od kada se može reći da je sandala, večernja ili dnevna, zaista dobila bitku i osvojila visoko mesto u svetu mode.
Ove sezone u trendu će biti sandale sa visokom platformom. Svetski dizajneri obuće pustili su mašti na volju, pa su ponudili sandale sa cvetnim printom, ali i one jednobojne koje se odlično uklapaju u sve modne kombinacije.

Strane: 1 2


Kommentar: 0 Pogledajte komentare | Pošalji komentar

arhiva

Strane: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Prikazano 1-5 od 202 tekstova | Sledeća »


Boje krvi i vina
Dalje

Devica Analitičan zemljani znak podnosi brigu kao prirodno stanje. Privlačni i delikatni ljudi vole postojanost i unapred potvrđene stvari, pa često žele da pozavršavaju sve drugo pre nego što se smire u ljubavi. Često kritikuju, pa dobro razmislite da li će vam to prijati kada budete živeli ... Dalje